Menu
×
Co hledáte?
AKTUALITY - NOVINKY

Agrovit, stoprocentní nasazení Mulcheru MZ

Zemědělská společnost Agrovit, a.s., hospodaří na celkem 1350 ha orné půdy v úrodné oblasti jižní Moravy, nedaleko Kyjova. Hlavním zaměřením je pěstování pšenice a kukuřice na zrno. Místní podnik používá moderních minimalizačních technologií. Na podzim loňského roku se do systému minimalizace zapojil i Mulcher MZ 4500, osazený kukuřičnými noži ve dvou rovinách, což zajištujě kvalitní nasekání i většího množství rostlinných zbytků.

Maximální využití

Stroj byl hned od začátku nasazen téměř nepřetržitě, v době naší návštěvy jsme jej zastihli v porostu slunečnice, jež se v podniku pěstuje na 100ha. Jak nám sdělil hlavní mechanizátor společnosti Agrovit, Ing. Miroslav Veselý, stroj bude pracovat nejen na orné půdě, ale nalezne uplatnění i v ekologické farmě, patřící k Agrovitu.

V letošním roce bude stroj využit i při mulčování řepkového strniště, jenž je ve společnosti na ploše 250ha. Celkově různorodé nasazení během roku tedy maximálně využije potenciál tohoto stroje.

MULCHER MZ při mulčování slunečnicového strniště.

Různorodé nasazení MULCHERu v Agrovitu

Správné rozložení rostlinných zbytků

„Během letošních podzimních měsíců jsme se strojem zpracovali přes 550ha, z toho 350ha bylo na zrnové kukuřici, s průměrným výnosem 10t/ha. Abychom dodrželi technologické postupy pro , výška kukuřičného strniště byla po mulčování přibližně 8 cm.“

Mulčování zajišťuje správné rozložení rostlinných zbytků, biologickou ochranu před škůdci a vytvoření termoizolační vrstvy.

Jednou z mnoha výhod MULCHERu je pancéřování spodní části stroje proti průrazu pláště kamenem.

20 ha za směnu s traktorem o výkonu 115 koní

Stroj je agregován s traktorem JD 6430 o výkonu 115 koní, v hustém porostu na členitých pozemcích jižní Moravy je již však traktor plně vytížen, není se také čemu divit, vzhledem k minimálnímu požadovanému příkonu 120 koní pro 4,6m verzi. I přesto dokáže za 8mi hodinovou směnu zpracovat přibližně 20ha v hustém porostu po kukuřici.

Mulčovač se záběrem 4,6 m je agregován s traktorem o výkonu 115 koní.

Kvalitní nasekání rostlinných zbytků s MULCHERem MZ

Dokonalé kopírování

Boční křídla s rotory umožňují výkyv v rozmezí -15 až +90°. Tak snadno zpracujete např. keřové porosty na kraji polí. Kopírování terénu navíc podporují kráčející střední nápravy, díky kterým stroj pracoval snadno i v rychlosti 10km/h. Nicméně rychlost by byla znatelně vyšší při použití silnějšího tažného prostředku.

Mulčovač se záběrem 4,6 m je agregován s traktorem o výkonu 115 koní.

Obsluha je s prací stroje velmi spokojena.

Kvalitní nasekání rostlinných zbytků

„Se strojem jsem velice spokojen, za celou dobu jsme pouze vyměnili jednu sadu nožů, jinak stroj pracoval bez přestání. Rostlinné zbytky kukuřice jsou kvalitně nasekány pro jejich postupný rozklad. To je pro nás důležité zejména díky skutečnosti, že po mulčování jsou veškeré pozemky zpracovány diskovým podmítačem, v některých případech hloubkovým kypřičem a perfektně připraveny pro zimní měsíce,“ doplňuje na závěr Ing. Miroslav Veselý.

Ing. David Ryčl

Galerie

Nejnovější články

Další články
JOY OF FARMING
#
Shop BEDNAR
#
Posklizňové linky
#
Vyhledejte distributora
#
Objednejte předvádění
#
Dealer Area