Menu
×
Co hledáte?
AKTUALITY - NOVINKY

Zemědělská společnost Sloveč hospodaří již desítky let bez orby, napsal magazín EKOTECH

Pokud se vám dostala do ruky kniha Úspěch bez pluhu, určitě víte, že jsme v ní popisovali mj. i zkušenosti Zemědělské společnosti Sloveč, a.s. s půdoochrannými technologiemi. Už tehdy její ředitel Ing. Jiří Sobota prozradil, že je vidí jako základ pro hospodaření na jejich většinou těžkých jílovitých půdách. S touto společností již dlouhá léta spolupracujeme a v letošním roce společně opět uspořádáme Polní den BEDNAR. Ten se uskuteční na obvyklém místě dne 29. května 2019. Více informací o organizaci Polního dne vám postupně přineseme na našich webových stránkách.

Nedávno jsme zajeli znovu do Městce Králové, kde společnost, která hospodaří asi na 3000 hektarech, má sídlo, abychom si s ředitelem podniku pohovořili, jak pokračují ve svých záměrech, zda svůj názor nezměnili, pracovní operace neobměnili. Na úvod jsme samozřejmě také mluvili o aktuální situaci, která nastala po loňském dá se říci extrémním roce.

Loňský rok byl pro řadu podniků s ohledem na počasí kritický. Jak se to promítlo u vás? Musím se vrátit ještě o rok dřív, přesněji do předloňského podzimu. Ten byl u nás velice mokrý, srážky za září a říjen tehdy byly 153 milimetrů, takže jsme nemohli udělat většinu agrotechnických operací v termínech za optimálního půdního stavu. Nezaložili jsme proto ani obvyklé plochy ozimů. Navíc nám bahnitý stav půdy znemožnil sklizeň cukrovky. Více než půlku její výměry, asi 260 hektarů, jsme sklízeli až po polovině prosince, kdy přišly první mrazíky a napadlo trochu sněhu. Dřív jsme do polí vyjet nemohli. Tyto skutečnosti a přísušek měly za následek, že u většiny plodin jsme loni dosáhli podprůměrných výnosů. Měli jsme například jen asi 720 hektarů ozimé pšenice, u které jsme docílili výnosu 6,0 tuny z hektaru. Obvyklá intenzita byla přitom u nás v posledních letech osm až devět a půl tuny. Pozorovali jsme přitom, že vlivem problémů na podzim roku 2017 neměla pšenice tak vyvinuté kořeny, což podle nás mělo za následek, že porosty neměly šanci odolávat vedru a suchu, což tady loni začalo od třetí dekády června a trvalo vlastně celé léto. Rovněž řepka nesplnila naše očekávání a dala 3,67 tuny z hektaru.

A jak to vypadalo s jarními plodinami? Až na mák jsme u nich rovněž sklízeli mnohem méně, než jsme byli zvyklí. Vzhledem k nižším plochám ozimů jsme navýšili výměru jarní pšenice. Tu jsme pěstovali skoro na 130 hektarech a dosáhli jsme u ní ale výnosu jen 4,7 tuny. U jarního ječmene to bylo lepší, zhruba šest tun. Ač jsme se cukrovce věnovali opravdu pečlivě už proto, že jde pro nás o jednu z klíčových plodin, přepočtený výnos hodně zaostal, dosáhl jen 66 tuny. Vysoké teplota a sucho se podepsalo na napadení porostů makadlovkou řepnou a následném vstupu houbovitých chorob. Vlivem toho bylo napadeno pět až deset procent bulev, což tady vůbec nebývá obvyklé. Vrátím se ještě k máku. To byla u nás snad jediná plodina, která loni nezklamala. U ní se podařilo dosáhnout výnosu 1,2 tuny z hektaru. Naproti tomu sója, kterou jsme loni dělali asi na 250 hektarech, dala jen 1,45 tuny ve hrubém, přičemž naším cílem je výnos kolem tří tun.

Sólo nasazení stroje TERRALAND TO

Jste známí i vynikající živočišnou výrobou, zejména chovem skotu. Tady byla situace asi lepší… Mléčnou cenovou krizi jsme přečkali a za loňský rok jsme dosáhli u stáda holštýnských dojnic, kterých máme 650, průměrné užitkovosti 11 454 litrů v normované laktaci na krávu. I když průměrná roční cena stoupla až asi na 8,77 Kč za litr, stále je to málo, neodpovídá to náročnosti tohoto odvětví. Máme také určitou specialitu, v přímém prodeji nabízíme maso v rámci značky Slovečské mladé hovězí. Ročně vykrmíme za tímto účelem asi 30 býčků. Krmivovou základnu tvoří především víceleté pícniny a silážní kukuřice. Tu jsme v loňském roce začali sklízet už 10. srpna, což tady nikdo prakticky nepamatuje. Navíc i výnosy byly doslova kriticky nízké.

ROW-MASTER RN_S při plečkování cukrovky s využitím optického navádění.

Mohl byste ještě porovnat výsledky rostlinné výroby s tím, jaké výnosy zde obvykle dosahujete? Já tomu říkám, že jsme přešli doslova z bahna do sucha, což se logicky muselo na intenzitě rostlinné výroby podepsat. Deštivo na podzim 2017 a sucho a vysoké teploty od začátku loňského července, to vše způsobilo, že jsme se loni výnosy dostali o deset let zpátky, zhruba na úroveň roků 2005 až 2006. Jinými slovy, konkrétně u pšenice byly výnosy nižší skoro o třetinu, než činil průměr posledních pěti let. A třeba u cukrovky jsou tady za poslední čtyři roky obvyklé přepočtené výnosy přes 80 tun atd.

Zaměřme se teď na agrotechniku. Ví se o vás, že řadu let prosazujete bezorebné technologie pěstování. Zvládli jste je i za těchto podmínek? Je skutečností, že jsme v loňské sezóně museli některé zásahy redukovat. Především se to týká cukrovky, kde už několik let uplatňujeme její pěstování v hrůbcích. To jsme loni s ohledem na situaci na podzim 2017 dělat vůbec nemohli. Nehnojili jsem ani takzvaně do depa. Kromě toho komplikace nastaly při rozmetání hnoje atd.

Můžete se vrátit k tomu, proč jste skoro před dvaceti lety přestali orat? Na našich jílovitých půdách je orba hodně energeticky náročná. A nejen to! Na zoraném poli se vytvářely při vlhkém počasí takzvané lavice a nastal problém. Za sucha se naoraly zase hroudy a zase nastal problém. Na našich polích se po orbě půda bohužel prakticky nerozsype. Proto se tady už řadu let zkoušely minimalizační technologie, které měly tento problém eliminovat. Původně jsem ale naráželi na fakt, že nebyly k tomu vhodném traktory i závěsné nářadí. Většinou šlo o mělké zpracování půdy, a to hlavně pro obilniny. To, jak se zvyšovaly výkony a kvalita strojů zejména v devadesátých letech a později, nám ale umožnilo zcela odejít od orby, a to i při pěstování cukrovky. To jsme začali zkoušet v roce 1997 a v roce 2000 jsme už pluhy při přípravě půdy pro tuto okopaninu nepoužívali vůbec.

Vzpomínám, že jste už při naší první návštěvě tehdy prosazovali traktory s pásy… Mám pocit, že jsme byli prvním podnikem, který si u nás koupil pásový traktor John Deere. Bylo to logické, vycházeli jsme z našich podmínek. Šlo o traktor o výkonu asi 200 koní a máme ho dosud. K tomu ale přibyly další tři, z nichž ten největší má výkon přes 500 koní. Odpovídá to půdním podmínkám a potřebám nářadí, které za ně zapřaháme.

Mohl byste vysvětlit podstatu agrotechnických postupů ve vašem podniku? Vše se snažíme dělat maximálně precizně a ve správném čase. Například obilí při sklizní sekáme výš a mulčujeme strojem BEDNAR Mulcher MM 7000. To přináší dva efekty, zvýšenou výkonnost sklizně a stoprocentně ošetřené strniště bez shluků nepodrcené slámy. Dále vlastníme řadu strojů na zpracování půdy, ale hlavní prim v naší technologii hraje hluboké zpracování půdy dlátovými stroji.

ROW-MASTER_RN

Základem technologií je tedy nyní zpracování do větších hloubek? Přesně tak. Jarní obilniny a hlavně cukrovka, kukuřice, sója a mák vyžadují přípravu do větších hloubek, třicet i více centimetrů. To platí ale i o řepce, která rovněž vyžaduje hlubší přípravu půdy a máme u ní ověřen velmi pozitivní efekt ukládání hnojiva do půdního profilu. K tomu nasazujeme hlavně stroj s názvem TERRALAND TO 6000 opět od společnosti Bednar FMT. Stále máme třímetrovou variantu, kterou jsme později doplnili právě o toto tažené provedení o záběru šest metrů. Tento stroj používáme spolu se zásobníkem na hnojivo s názvem FERTI-BOX pro dávkování hnojiv do půdního profilu a taženým pěchem PRESSPACK ke konsolidaci zpracovaného povrchu. Zpracování do větších hloubek nám přineslo hlavně zvýšení vodní kapacity půdy. To následně pozitivně ovlivnilo růst výnosů oproti předchozím metodám mělkého zpracování. Bez nadsázky se dá říci, že nás to posunulo v potenciálu výnosu až o 20 % dopředu.

Zmiňoval jste se o pěstování cukrovky v hrůbcích. To není obvyklý způsob… V našem podniku řešíme řadu projektů, to je jeden z nich. Ten konkrétně děláme ve spolupráci s profesorem Pulkrábkem z České zemědělské univerzity. Bylo vypsáno výběrové řízení na dodavatele techniky, které vyhrála právě společnost Bednar FMT. Princip spočívá v tom, že se na tuto plodinu díváme jako na zeleninu. Na podzim po podmítce rozmetáme hnůj a poté půdu hluboko zpracujeme strojem TERRALAND. Další podzimní operací je vytvoření hrůbků, a to plečkou BEDNAR ROW-MASTER RN se speciálně upravenými radličkami. Na jaře potom následuje setí do takto vytvořených hrůbků, případně jejich úprava opět strojem ROW-MASTER. Právě v roce 2017 jsme zejména hrůbkování udělat nemohli, takže loni jsme takto cukrovku nepěstovali vůbec. Loni už byla situace zcela jiná, takže pro letošní setí řepy máme připraveny asi dvě třetiny plánovaných ploch cukrovky.

Mulčovač MULCHER MM 7000 v Slovči nepoužívají jen pro ošetření strniště řepky (na snímku, ale i obilnin).

Mohl byste uvést důvod, proč jste zvolili tento postup? Děláme ho asi pět let a výsledky loňska v porovnání s předchozími roky jednoznačně potvrzují, že jde o progresívní metodu. Vedla nás k tomu skutečnost, že s ohledem na naše těžké, jílovité půdy jsme se nemohli dostat na jaře do pole k časnému setí. Hrůbky právě umožní, že půda včas dozraje, což umožní rané setí cukrovky, a to i v březnu, což před tím bylo u nás prakticky nemožné. Přesvědčili jsme se, že řepa má při tomto způsobu pěstování na těžkých půdách výnosový potenciál vyšší o 15 až 20 procent. Cukrovce se ale na takto připravených pozemcích daří i tam, kde je nižší mocnost ornice.

Mohl byste se ještě zmínit o některých dalších projektech? Podíleli jsme se na vývoji a provozních ověření některých dalších strojů od společnost BEDNAR, jako například těžkého diskového podmítače ATLAS a jeho předchůdce DISCLAND. Se stejnou společností jsme poté realizovali naši myšlenku optického navádění plečky ROW-MASTER RN nebo společně vyvíjeli zásobník na hnojiv FERTI-BOX atd. Myslím, že všechny tyto stroje a technologie znamenají pro naše zemědělství přínos a jsme rádi, že se zmiňovanou společností můžeme na jejich vývoji spolupracovat a ověřovat je v praxi v našich mnohdy složitých podmínkách.

Souprava strojů TERRALAND TO + FERTI-BOX FB + PRESSPACK.

Zdeněk MAKOVIČKA EKOTECH magazín

Galerie

Nejnovější články

Další články
JOY OF FARMING
#
Shop BEDNAR
#
Posklizňové linky
#
Vyhledejte distributora
#
Objednejte předvádění
#
Dealer Area